10 интересни факта за котките, за които не сте знаели

By | март 14, 2023

Котките са едни от най-популярните домашни любимци в света. Те са гъвкави, красиви и доста забавни. Въпреки че знаем много за този вид, все още има интересни факти, които не сме знаели. Ето 10 такива факти:

1. Котките спят много – около 16 часа на ден. Това е повече от почти всички други животни, които също спят, като например кучетата, който спят около 12-14 часа на ден.

2. Котките имат по-голям брой костни мускули от кучетата – 244 в сравнение с 321, което ги прави по-гъвкави и подходящи за скакане и улов на дребни животни.

3. В средната дължина на живот на домашна котка е около 12-15 години, но най-старата котка, документирана до момента, е живяла до 38 години.

4. Котките всъщност не могат да вкусят сладко. Това е заради това, че те нямат определени рецептори на вкуса за сладко.

5. Котките могат да скочат до 6 пъти по-високо от собствения си височина, за да уловят дребни животни или просто да се качат към високи места.

6. Котките имат протеин в слините си, който им помага да разграждат косата си, която са гризнали и погълнали, за да не се задуши.

7. В средните големини, котките имат 32 мускула във ушите си, което ги прави изключително чувствителни към звуци и движения в околната среда.

8. Котките имат изключително добър нощен зрителен апарат, като имат едни от най-добрите очи в животните за лов на дребни животни.

9. Котките обичат да играят, те се забавляват с жонглиране на играчки, като това им помага не само да забавляват себе си, но и да подобрят координацията и когнитивното им функциониране.

10. Котките могат да произвеждат до 100 различни звуци за комуникация, включително мяукане, муркане и свирене. Така те могат да изразят своите нужди и желания по по-ефективен начин в различни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *