Ще бъде ли персийска котка добър домашен любимец за вас – плюсове и минуси

By | февруари 9, 2023

Защо една персийска котка може или не може да бъде добър домашен любимец

Персийската котка може да бъде страхотен спътник, но преди да си вземете такава, трябва да помислите къде живеете, времето и енергията, за да се грижите за нея, и вида на взаимодействието, което искате да имате с новия си домашен любимец. Информацията тук ще ви помогне да определите дали вашата персийска котка е бясна. Не забравяйте, че всяка котка е уникална и не всички персийци ще паснат точно на породата.

Помислете къде живеете и как живеете? Домашната котка може да бъде доволна дори в малка къща, стига да има достатъчно място за отделни места за хранене и постелки. Персите могат да бъдат част, но малкото жилищно пространство не е подходящо за няколко котки. Помислете дали имате нещо, което може да бъде повредено от новата ви котка. Котките естествено точат ноктите си, но често могат да бъдат обучени да ги точат само когато вие го искате. Персите имат дълга коса, която пада и може да причини косопад, който може да повреди килимите и тапицерията, ако не се почисти бързо.

Колко време и енергия ще отделите за грижа за новия си домашен любимец? Темпераментите на котките варират в широки граници от много привързани до егоистични и самотни. Персите са склонни да бъдат в средата, но близо до изолираната страна. Те ще играят и ще си взаимодействат, но няма да търсят това взаимодействие. Въпреки че са хора, всички котки се нуждаят от грижи и внимание, което отнема време. Вашият персиец трябва да се храни и пои всеки ден, а кутията за отпадъци трябва да се почиства всеки ден. Налични са много самостоятелно направени инструменти, но те все още трябва да бъдат коригирани в даден момент. Персите също се нуждаят от редовно подстригване, за да се грижат за дългата си коса, в противен случай рогозките, възлите и машите могат да причинят проблеми. Котките също се нуждаят от упражнения и умствена стимулация, като всичко това може да бъде постигнато чрез игра със стопаните им. В зависимост от личността на вашия домашен любимец, трябва да отделите известно време за обучение или да му помогнете да свикне с новата среда.

Освен това трябва да помислите за финансите и бъдещето си. Котките могат да живеят петнадесет години или повече. Преди да вземете персийска котка, трябва да разберете, че поемате дългосрочен ангажимент към това животно. Котките се нуждаят от редовни ветеринарни грижи, включително ваксинации, стерилизация или кастрация (освен ако не възнамерявате да развъждате) и лечение на всякакви заболявания, които могат да се развият. Повечето котки живеят дълъг и здравословен живот, но някои имат скъпи заболявания като диабет или FIV. Помислете дали имате средствата да се грижите за вашия домашен любимец. Обадете се на местния ветеринарен лекар и попитайте за различните цени за рутинни грижи за котки.

Персите създават добри приятели, но като всяко партньорство, личностите, нуждите и способностите трябва да бъдат тествани, за да успеят. Имате ли къде да се забавлява котката? Имате ли място, където вие и вашият домашен любимец можете да останете? Ще имате ли време и енергия да играете и да се грижите за вашия персийски домашен любимец? И можете ли да си позволите да купите котка до края на живота й? Ако обмислите горното и отговорите на тези въпроси, ще можете да определите дали трябва да притежавате персийска котка или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *