Състаряване на вашата сиамка – съвети за здравословен живот

By | февруари 21, 2023

Известно е, че сиамските котки живеят по-дълго от обикновените котки. Това означава, че собствениците трябва да са подготвени да се справят със застаряваща котка. Възрастните сиамци имат свои собствени нужди и желания. Ето няколко съвета за среща с тях.

Вашата стара сиамка обича рутината. Котките, особено когато остареят, не обичат промяната. Промените, които са леко стресиращи за млада котка, могат да бъдат стресиращи за по-възрастна котка. Хубаво е да се опиташ да свикнеш със старите сиамки. Не местете съдовете за храна. Опитайте се да избягвате пренареждането на мебели. Имайте възможно най-редовен график.

Възрастните котки често страдат от бъбречно заболяване. Сиамските котки също. Наличието на много прясна вода е важно за всички котки, но е особено важно за вашата по-възрастна котка. Бъбреците се нуждаят от постоянно поливане и когато спрат да работят правилно, се нуждаят от повече вода.

Водните фонтани вече са направени специално за котки и често насърчават вашите възрастни сиамки да пият вода. Добрият филтър за вода също може да бъде важен. Каквото и да използвате, уверете се, че водата е чиста.

Много производители произвеждат специални храни за възрастни котки. Вашата сиамка ще оцени това и ниското съдържание на протеини и фосфор в тези храни ще намали бъбречната функция. С напредване на възрастта обонянието на котките намалява, така че храната за по-възрастна котка трябва да има по-силна миризма. Повечето възрастни котки имат зъби. Може да им е по-лесно да ядат мокра храна. Освен че е по-лесна за устата на по-възрастна котка, мократа храна увеличава приема на вода, тъй като консервираната храна е по-плътна от сухата.

С напредване на възрастта котките не могат да виждат или чуват. Понякога могат да имат артрит. Това може да накара по-възрастните сиамки да се чувстват несигурни. Полезно е да бъдете много позитивни, ако нещо изплаши вашия сиамец. Имайте предвид, че котките с артрит не могат да скачат лесно и може да се наложи да направят няколко крачки, за да заемат удобна позиция за сън. Бъдете внимателни и избягвайте падане. Котка с лошо зрение може да се нуждае от бебешка врата, за да не падне по стълбите.

Възрастните сиамки продължават да обичат грижите. Голямата котка дава спокойно и доволно щастие, което не е достъпно за малка котка. Прекрасно нещо е да можеш да прегърнеш бившия си, когато всички разбират очакванията на другия. Малко мисъл може да направи тези години по-добри за вашата застаряваща сиамка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *