Съвети за подпомагане на обучението на вашата домашна котка

By | февруари 24, 2023

Котките са много полезни домашни любимци. Те са интелигентни, лесни за грижи и могат да бъдат обучени, ако знаете как да се справяте с тях правилно. Първото нещо, на което трябва да научите котка, е нейното име. Ще искате да дойде при вас, когато кажете името му, така че повторете това няколко пъти.

Котките имат нужди като храна, вода, някъде, където да носят ноктите си и играчки или неща, които да привлекат вниманието им. Ако не успеете да предоставите достатъчно информация, например, котката използва леглото или стерео високоговорителите, за да разклати ноктите си. Вашата котка не прави това „да бъде непокорна“, но тя няма избор. Ако котката започне да драска мебелите, можете да я махнете и да я поставите върху стълб за драскане. Може да се наложи да направите това няколко пъти, но в крайна сметка то ще разбере за какво е публикацията.

Котките естествено дъвчат и си играят с нещата. Осигуряването на вашата котка с интересни котешки играчки означава, че вместо това тя няма да може да дъвче чехли или възглавници.

Винаги е трудно да победиш котка. Удрянето на животно само го кара да се страхува от вас и не разбира връзката между удрянето и неподходящото поведение. Често казването на „не“ или пляскането с ръце ще даде на котката ви да разбере, че не одобрявате нищо, което прави погрешно. Котката не само разбира думите ви, но и агресивният звук и тон на гласа ви са достатъчни, за да разбере, че нещо не е наред. Някои хора използват спрейове, за да напръскат котката в лицето, ако се държат лошо. Това е напълно приемливо и може да се използва, ако обучавате котката си. Някои котки обичат да пръскат (не много!), така че за тях могат да се използват силни звуци, като духане на места.

Ако котката ви е направила нещо добро, добра идея е да ви възнагради с котка или няколко минути за игра между вас двамата. Това ще съчетае доброто му поведение с получаване на лечение или някакъв вид бонус.

Котките са естествено нощни, но могат да бъдат обучени да спят през нощта. Котка, която ви хвърля в 5 сутринта в очакване на храна, може да бъде трудна! Ако се събудите и нахраните котката си, вие насърчавате това поведение. Наличието на време за хранене и прилепването ще даде на котката да разбере, че е безполезно да ви буди посред нощ, защото не е нахранена. Уверете се, че играете с котето си през деня и му давайте играчки, за да го изморите достатъчно, за да спи през нощта.

Различните породи изискват различно обучение. Някои породи могат да бъдат тихи и срамежливи, а други могат да бъдат много агресивни. Ключът е да опознаете домашната си котка и да видите колко добре реагира на обучението. Например, японският бобтейл е много здрав и издръжлив. Това означава, че ще продължи да клати леглото, дори ако им извикате да спрат, защото не ви плаши повече от например персийска котка или регдол. Все още можете да го преподавате – просто променете малко подхода си.

Обучението на котки често означава използване на здрав разум и гарантиране, че вашата котка има всичко необходимо, за да живее щастлив живот. Правилното обучение и много любов и грижа ще гарантират, че и двамата имате щастлива връзка и много забавление заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *