Срамежлива ръка, срамежлива глава – 7 начина да помогнете на вашето куче да преодолее това поведение

By | януари 25, 2023

Много кучета, често кученца, за които не се е грижил развъдчик, или животни, които са били малтретирани или спасени от приюти, бягат. Това е особено вярно за ръката, която отива към лицето или над главата им. За съжаление не могат да ви кажат какво им се е случило от човешка ръка. Мнозина смятат, че това е опасно. Обикновено някакъв вид злоупотреба, липса на социален статус или пренебрегване е причината за това сърцераздирателно поведение. Не се занимавайте с кучето с този проблем. Това може да ги направи много страхливи и/или агресивни! Страхливите кучета могат да бъдат опасни кучета. Запази спокойствие. Можете да им помогнете да преодолеят този страх и да създадете положителни асоциации на ръката си.

Неща, които можете да направите, за да помогнете на вашето куче да преодолее срамежливостта на ръцете:

1. Когато се приближавате към кучето си, приближавайте бавно и бавно. Като се приближите от ъгъл, няма да изглеждате толкова големи и заплашителни, отколкото ако се приближите направо. Можете също така да коленичите или да коленичите, за да не поемате риск.

2. Вземете бавно ръката си и погалете кучето си под брадичката, без да гледате ръката си. Избягвайте „безсмислените“ движения с ръцете си. Говорете тихо и спокойно. Похвалете го, че ви позволи да ги докоснете. Ако са съгласни, дай им Доброта.

3. Запишете кучето си на курсове по послушание възможно най-скоро. Намерете местен треньор, който използва насърчаващи, ненаказателни методи. Опитайте се да контролирате гласа, тона на гласа и неплашещия език на тялото, вместо да контролирате.

4. Опитайте се да запомните, за да не се налага да го докосвате. Няма за какво, извикайте кучето си по име и кажете „ЕЛА!“ Хвалете го и го награждавайте, когато дойде при вас. Втрийте го под брадичката. За някои кучета помага, ако ги повикате или коленичите.

5. Опитайте се да се насърчавате взаимно по-добре. Насърчавайте кучето си с много похвали и нежно потупване под брадичката. Насърчавайте щастието си, като говорите с мек, нежен глас, за да покажете, че сте щастливи с него.

6. Подстригвайте кучето си възможно най-често. Работете с цялото тяло, но се фокусирайте върху главата и шията. Говорете им тихо по време на масажа. Колкото повече практикувате, толкова по-зависими и удобни стават. Чрез този положителен опит те ще се научат да свързват ръката ви като нещо любящо и добро.

7. Кажете на семейството и приятелите си какво се опитвате да направите. Посъветвайте за правилния начин да подходите и галите кучето си. Не се колебайте да ги коригирате веднага, ако грешат.

В крайна сметка: Вашето куче трябва да създаде връзка, така че ръцете на хората да не го плашат. Колкото повече любящи ръце, които са свързани с положителни преживявания, чува вашето куче, толкова по-скоро ще ги приеме. Когато вашето куче се почувства комфортно с вас, вашето семейство и приятели, започнете да го водите на места, където има нови хора, които да срещнете. Обяснете им проблема, с който се занимавате, и ги помолете да отидат при вашето куче. Те могат да започнат, като просто дадат на кучето нещо или играчка. Тъй като вашето куче се чувства удобно да приема лакомства или играчки от непознати; не се колебайте да оставите кучето си да легне под брадичката, след което му дайте лакомство или играчка. По този начин вашето куче ще асоциира човешките ръце с любящи, нежни докосвания и други положителни неща. Бъдете търпеливи, спокойни и последователни. След време ще видите по-лоялно куче, което приема човешкото докосване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *