Поведение на котка – може ли умората на вашата котка да причини заболяване?

By | февруари 8, 2023

Представете си, че сте котка, която стои вкъщи по цял ден със затворени завеси и няма какво да правите. Ако бяхте в дивата природа, вашето естествено котешко поведение щеше да ви накара да наблюдавате птици и буболечки, да бродите, да гоните, да скачате, да се криете, да се нахвърляте и да прекарвате половината ден щастливо в търсене на мишки за ядене. Можете също така да защитите своята част и да промените мускулите си. Въпреки това котките на закрито, които не получават достатъчно движение, стимулация и добра храна, могат да пострадат. Тяхната умора може да доведе до депресия или заболяване.

Потърсете признаци на умора

Ако поведението на вашата котка не е това, което сте очаквали, това може да се дължи на това, че е уморена или самотна. Ето някои от признаците на котешко поведение, които може да забележите.

1. Преместване на дребни неща или дрехи из къщата, когато не сте там.

2. Скуба косата си или я украсява прекомерно.

3. Пускане на неща върху плотове.

4. Пръскане или колене при наличие на урина или фекалии.

5. Говоренето твърде високо, често ви дава да разберете, че ви е скучно или самотно.

6. Проявяване на агресивно поведение или разиграване, особено когато си тръгвате.

7. Яденето твърде много, когато няма какво друго да правите, което да успокоява ума.

Умората и депресията могат да бъдат опасни

Умората може да причини депресия при котките. Ако се понася продължително време, може също да причини заболявания и други проблеми при котките. Липсата на упражнения и стимулация може да доведе до безпокойство, мускулна слабост, отслабена имунна система и в крайна сметка до депресия или надбъбречен стрес и заболяване. Всъщност проблемите, свързани с природата на котките, са причината за евтаназията и изоставянето на други здрави животни. НЕ позволявайте котката ви да бъде отбита или скучаеща!

Опитайте тези решения за здравословно поведение на котки

  • Ако имате само една котка, помислете дали да не вземете котката си за социален спътник. Според скорошно проучване, проведено от Harris Interactive® и поръчано от ARM & HAMMER Multi-Cat Strength Cat Litter, ветеринарните лекари вече са съгласни, че котките са естествено социални – не животни. Когато ги попитат, повече от 8 от 10 ветеринари са съгласни, че котките НЕ обичат да бъдат оставяни сами. (По-лесно е да се грижиш за две котки, отколкото за една.)
  • Ангажирайте се да играете с котката си по едно и също време всеки ден. Котките обичат рутината. Купете или направете играчки, които са базирани на забавление за лов, преследване, скачане, скачане и криене. Прекарвайте 20-30 минути в игра веднъж или два пъти на ден с вашите котки.
  • Задайте редовен график за подстригване няколко дни в седмицата. Дръжте четките, гребените и пантофите под ръка. Най-добрият момент да направите това е след като котката ви е играла и е използвала силите си за разочарование, защото е готова да бъде спокойна и гушкана.
  • Преди да напуснете дома си всеки ден, скрийте любимите си играчки и хобита. Премествайте любимите им играчки на различни места всеки ден. Вземете пластмасова топка и сложете хубава храна в нея, която изисква малко работа, за да я извадите. Това осигурява упражнение и предизвикателство и добра награда за котешкото поведение е добре дошла.
  • Дайте на котката си свобода да се разхожда. Минимизирайте задържането доколкото е възможно. Ако нямате, намерете дърво или платформа. Изправената позиция е също толкова важна за здравето на котката, колкото хоризонталната позиция за упражнения и упражнения. Може също да искате да вземете котката на каишка и да изведете котката си навън, за да изследва, да вземе малко чист въздух и слънчева светлина.
  • Направете добро място близо до прозореца. Котките обичат да гледат през прозореца и да наблюдават птици, буболечки и други интересни неща. Ако можете да поставите хранилка за птици извън прозореца, където птиците ще бъдат в безопасност и котката ви може да вижда, това ще осигури часове забавление, умствена стимулация и удовлетворение за вашата котка.
  • Почешете котката си. Това им дава място за премахване на стари нокти и им позволява да упражняват и укрепват мускулите си, за да станат по-силни. Драскането помага и при стрес, депресия и скука или им помага да „загреят“ за други спортове. Но преди всичко това им дава правилния начин да напишат своята част и документи в краката си. (Това е по-добре от неправилно пръскане или маркиране или повреда на мебели!)
  • Най-важното, хранете котката си с висококачествена диета с истинско месо, НЕ преработено месо. Може да струва много пари, но може да помогне за предотвратяване на болести и да насърчи доброто здраве, така че ще ви спести пари в дългосрочен план. Освен това котките ядат по-малко и се хранят по-добре. Правете всички тези неща и здравето и поведението на вашата котка ще се променят към по-спокойни и щастливи. Вероятно и двамата ще сте много близки. ИЗТОЧНИЦИ: Dr. Стефани Шварц, DVM, MSc, DACVB (известен ветеринарен лекар и автор), включително експерти от ARM & HAMMER Multi-Cat Strength Litter, които инициираха проучването CAT-PANION Crusade.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *