Обучение на кучета срещу силово обучение, кое е по-добро?

By | февруари 20, 2023

Обучението на кучета за послушание включва главно използване на контрол, за да накарате кучето да се подчинява. Обичайно е да чуете силови треньори да казват на учениците си, че техните кучета трябва да научат, че подчинението не е начинът, по който кучетата им винаги трябва да се учат да се подчиняват. За да се постигне това, кучетата непрекъснато се коригират за всяко грешно поведение, докато не се подчинят. Използването на вериги за задушаване, прищипващи нашийници и т.н. са обичайни методи за обучение на кучета. Някои могат да използват и електрическа яка. Храна или лакомства от друга страна рядко се използват, защото учителите са принудени да вярват, че кучетата, обучени с храна или лакомства, са ненадеждни, например те слушат само ако имате храна или лакомства под ръка. Вземете храна или лекарства и всичко, което научат, започва да се разпада.

Имат ли място диетите в обучението на кучета?

Според нас, да! Но трябва да се даде по правилния начин. Ако покажете на кучето нещо добро, помолите го да дойде при вас и след това му дадете подаръка, значи сте му дали подкуп. Без подкрепа има всички шансове вашето куче да ви игнорира и да прави каквото си иска, особено ако има разсейващи фактори.

Учителите, базирани на възнаграждение, са по-внимателни относно използването на храна и транспорт като награда за добро поведение, отколкото като подкуп. Като общо правило (и когато други неща се привличат), храната не се предлага като начин да се привлече вниманието на кучето, преди да поиска поведение. Вместо това храната често не се вижда отначало и се дава едва след извършване на исканото поведение, като награда. По този начин кучето не зависи от подкупа, за да действа. Всъщност с течение на времето те научават, че дори ако храната не се вижда, тя може да бъде възнаградена, ако винаги прави това, което е поискано.

Може ли възнаграждаващото образование да осигури надеждни резултати?

Разбира се. Всъщност повечето от днешните кучета за послушание по света са добре обучени. И Clicker обучението в чистата си форма използва 100% системи за възнаграждение. Използването на сила или манипулация няма място в обучението по Clicker. Фактът, че тези много послушни кучета могат да се държат вярно по целия свят, е доказателство, че обучението с щракване работи и че използването на сила при обучението на кучета е ненужно.

Обучението с щракване по-добро ли е от принудителното обучение?

Нашето мнение е, че в ръцете на правилния треньор и двата метода са ефективни и могат да произведат кучета с отлично послушание. Въпреки това, когато става въпрос за контрол, някои треньори могат да отидат по-далеч, като използват повече методи за контрол, когато обучават кучетата си. Например, те могат да преминат от метална яка към дроселна верига, прищипваща яка и евентуално дори електрическа яка. Някои може дори да използват каишка, за да накарат кучетата си да тичат по-бързо. Въпреки че подобни методи работят, те са склонни да произвеждат кучета, които се държат не от любов, а от принуда. Колкото и надеждни да са, такива кучета изглеждат като машини на ринга. Проблеми могат да възникнат и ако добре обучени форсирани кучета бъдат включени в състезания твърде рано. В ринга водачите нямат право да контролират кучетата си. Ако тези кучета не са подготвени за ринга, те винаги ще правят грешки в ринга и осъзнават, че в ринга грешките им не се коригират. Резултатът – умно куче, т.е. куче, което се справя добре извън ринга, но когато влезе в ринга, всичко се разпада.

Въз основа на горното, нашият фаворит е обучението с щракване. Нашето куче, Rufus CDX, 2009 Singapore Kennel Club Reserve Obedience Dog of the Year, е добре обучено. Според нас дресировката с щракване създава кучета, които се държат, защото са избрали, а не защото трябва. В резултат на това те са много щастливи и това ще проличи в представянето им на ринга. Обучението с кликер също е хуманно и най-доброто от всичко е, че вашето куче ще го хареса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *