Най-известните сешън певци на Кат Стивънс

By | февруари 8, 2023

Кат Стивънс е най-успешната рок певица от 60-те и 70-те години, печелейки популярност и признание от двете страни на Атлантика.

В края на 1969 г. звукозаписната му кариера се влошава, тъй като той наема бившия китарист на Springfields Майк Хърст и наема бившия певец на Yardbirds Пол Самуел Смит. Последният изглеждаше много подходящ за новата рок посока, която Стивънс искаше да поеме, и с нов запис, подписан с Chris Blackwell’s Island Records, котката прекарваше времето си в писане и записване добре.

Преди новият подход да бъде правилно въведен, хора като Питър Габриел свириха на флейта на Mona Bone Jakon, докато Ники Хопкинс също свиреше на клавишни в същия албум, допринесъл с електрическо пиано за Revolution на The Beatles, наред с други. Сега обаче Самуел Смит беше много важен за създаването на нова музика за Стивънс, защото го запозна с нови играчи, които биха били важни за създаването на неговата островна музика.

Несъмнено най-успешният от всички певци на Cat Stevens беше китаристът на име Alun Davies, който е известен също като Daydo сред музикалните среди (този псевдоним е заглавието и на първия му албум в средата на 70-те години). Дейвис беше видна фигура в прохождащия рок-рок жанр и неговата умела китара, хармонични вокали и амбициозен подход резонираха толкова добре със Стивънс, че той се появи във всички албуми на Стивънс с изключение на два. ‘ Албуми преди пенсиониране.

Оттеглянето на Стивънс от музикалния бизнес през 1979 г. оставя Дейвис в много малка позиция, но тяхното приятелство е това, което 27 години по-късно, когато Стивънс се появява отново като Юсуф, Дейвис отново е до него, осигурявайки безценна подкрепа.

Други забележителни изпълнители, които участваха в изданията на Кет Стивънс, бяха: Линда Луис, която започна сама през 70-те години; Herbie Flowers е може би най-известен като басист на рок/класическия конгломерат Sky (и с басовата си линия в Walk On The Wild Side на Лу Рийд); Дейвид Санборн, друг известен саксофонист; Бренда Ръсел, която излезе соло през 80-те с нейното Piano in the Dark; Арт Гарфънкъл, който пее в албума Number; Чик Кориа, известният кийбордист, почина наскоро (2021 г.), член на The Mahavishnu Orchestra и неговия проект Return To Forever, който пее в албума Izitso – и накрая Елки Брукс, който пее в известната песен Remember The Days. За Стария училищен двор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *