Лично куче или семейно куче?

By | февруари 19, 2023

Дори да погледнете заглавието, човек може да си помисли: каква е разликата между това да имаш лично или семейно куче? тази разлика съществува.

Обстоятелствата в живота на хората варират от човек на човек и непрекъснато. Чели сме много пъти, че единствената константа в живота е промяната, така че причината или причините, които човек може да има днес, за да иска куче, може да не са същите, които трябва да бъдат разгледани утре.

Например, помислете за човек, който винаги е бил част от семейство: съпруга, деца, цялата енчилада. Поради трагичните събития в живота, съпругът отсъства, защото смъртта е дошла, всички деца са пораснали и живеят далеч, а въпросният човек за първи път се оказва сам. Какво му влияе? Чувството за самота, разбира се. Ако този човек все още работи, някои от часовете му може да са изпълнени със социализиране, но когато се прибере у дома, той се чувства по същия начин.

Ако пък е пенсионер, тези часове трябва да бъдат запълнени с други неща. Телевизията и компютрите могат да отнемат известно време от деня, но не могат да заменят нещата от живота. Това е моментът, както често се случва, въпросният човек може да започне да мисли дали да си вземе куче, с което да продължи да живее.

Нека сега да помислим за млад мъж, който е бил свикнал, когато е живял със семейството си, да има куче, а сега се оказва с празно място в живота си.

Има хора, които страдат от някакъв физически проблем и знаят, че има кучета, които са специално обучени да помагат на хора като него.

Някои се страхуват да останат сами и обичат да имат куче пазач, което ги кара да се чувстват малко по-сигурни. Други гледат на кучето като на начин да правят бизнес или да правят пари, като продават кученца и получават малко пари по този начин.

Всичко по-горе, а има и други примери, се фокусира върху кучетата по лични причини или техните цели и тези кучета ще бъдат там, за да изпълнят това, от което се нуждае господарят им.

Ако, от друга страна, смятаме да доведем куче у дома, защото живеем в семейство и виждаме кучетата като част от това семейство, а не като нещо, което да поддържа нашите нужди, тогава трябва да помислим за семейно куче. Това куче съществува, за да дава и получава всичко, което членовете му могат да дадат в замяна на неговата компания, лоялност и любов.

Довеждането на куче в семейството също изисква проучване, преди да вземете решение. Вече говорих за структурата на това ядро. Има ли само възрастни, или има и деца или тийнейджъри? Какви са техните възрасти, роли, нужди и интереси? На тези въпроси трябва да се отговори добре, преди да доведете кучето, защото въз основа на отговорите можем не само да знаем какъв вид куче да доведем у дома, но и какво семейството иска да даде на животното. Тази реципрочна връзка трябва да съществува. Кучето е живо същество, което се нуждае от внимание, грижи и любов, а не е просто поредната украса в къщата.

Лични или семейни кучета, тези прекрасни животни ще изпълнят живота на всеки по много положителни начини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *