Кучето ми има запек – какво трябва да направя?

By | януари 26, 2023

Подобно на техните собственици, почти всички кучета изпитват запек от време на време; някои повече от други. В повечето случаи простите превантивни мерки и домашните средства работят достатъчно добре, за да им помогнат. Въпреки това, ако проблемът не се контролира, той може да бъде сериозен, скъп и вероятно фатален.

Собствениците на медикаментозни, нефункционални, големи и възрастни кучета трябва да бъдат особено внимателни, когато тяхното куче е подложено на елиминация. Известно е, че са склонни към запек.

Избират се и кучета с пика. Pica е заболяване, при което кучето постоянно яде нездравословна, несмляна храна. Например: капачки за бутилки (метални или пластмасови) пари, топки, винтове, пирони, камъни, въжета, дърво, бетон, дрехи, възглавници и играчки. Тези неща могат да причинят запушвания, предотвратявайки отстраняването им.

Видовете физическа обструкция поради здравословни проблеми са: кисти, полипи и диария. Чревна обструкция възниква, когато една част от червата се притиска към друга част и причинява запушване. Това е сериозен проблем, който изисква незабавна медицинска помощ!

Някои лекарства могат да решат проблемите. Познайте страничните ефекти на всички лекарства, давани на вашия домашен любимец. Ако знаете последствията, можете да ги избегнете.

Стрес, проблеми с щитовидната жлеза, паразити, лоша кучешка храна, травма, липса на движение и дехидратация също са в списъка с възможни блокажи.

Суровата кожа е често срещана причина не само за задавяне, но и за задавяне. Отнасяйте се добре с кучето си. Играйте на Mr. Wizard, като отрежете парче, сложете го в чаша вода за една нощ и го гледайте как расте! Дори една малка частица, която се улавя в червата им, може не само да причини запушване, но и да причини запушване на червата.

Може би вашето куче ви казва, че има нужда от помощ. Проверете за преливане по време на дефекация, повръщане, изглежда уморен, затруднено ходене, изхождане, въртене, сухи, твърди изпражнения, плач, безпокойство, показване на загуба на тегло или подуване, изглежда стресиран/затруднен и/или не проявява интерес към храната. Вие и вашето куче може да имате проблем.

Ако състоянието не е достигнало критично ниво, няколко домашни средства могат да им помогнат през този болезнен период. Ето няколко доказани идеи:

Бъди подготвен. Трябва да имате под ръка мляко, консервирана тиква (не пълнеж за пай), Mylanta Gas, GasX и Metamucil, царевица или царевица без захар, пилешки или телешки бульон, лакомства за кучета, консервирана мокра храна, маслини или сол. масло. Някои препоръчват и сок от алое.

Начините да помогнете на вашето куче включват:

Вода, вода, навсякъде! Поставете няколко купи с вода около къщата и двора. Често просто намирането на нова купа с вода някъде е достатъчно, за да ги примами да отпият няколко глътки.

Ледени кубчета! Повечето кучета обичат ледена вода. Това е страхотен начин да си помислят, че се лекуват… и знаете, че ще започнат да наливат вода.

Избягвайте храната им. Добавянето на вода или бульон към сухата храна и оставянето й да омекне и набъбне в купата, преди да я нахраните на кучето си, често я прави по-лесна за смилане и преминаване. Също така може да помогне за предотвратяване на възпаление.

Mylanta Gas, GasX или Metamucil могат да помогнат за намаляване на тревожността на вашето куче, преди да стане твърде тежка. Разтрийте или смесете една супена лъжица Metamucil върху храната им. Уверете се, че вашето куче пие много вода след Metamucil!

Супена лъжица или две консервирана тиква (не пълнеж за пай), смесена в диетата им, не само добавя хранителни вещества, но е и с високо съдържание на фибри! Това може да се използва като превантивна мярка или като лечение.

Малко зехтин, масло от тръстика или масло от консерва риба тон, добавено към храната им, може да помогне за смазването им. Можете също така да им придадете малко повече вкус, като добавите риба тон. Може да насърчи неохотно куче да хапне няколко хапки.

Консервираната сьомга е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Смесете го малко с тяхната невероятна суха храна от време на време. Повечето кучета обичат риба!

Не забравяйте плодовете и зеленчуците! Зеленият боб, пресен или сушен, е с високо съдържание на фибри. Добавете удар към редовното им меню. Някои кучета обичат моркови, пъпеши, банани и ябълки. Малките парчета могат да добавят основни фибри към диетата им по забавен начин. Не им давайте грозде или стафиди!

По-малки порции, повече хранения. Вместо да храните домашния си любимец веднъж или два пъти на ден, хранете го редовно, но на малки порции на всеки няколко часа.

За бързаците, които не дъвчат, нито пък опитват храната си, има специално приготвени ястия, с голяма „топка“ в средата. Кучето трябва да работи около топката, за да не диша само храната си.

За големи кучета около половин чаша мляко може да напълни отново тръбите. За малки момчета една или две супени лъжици трябва да работят. Можете също така да добавите малко зърнени или зърнени храни с ниско съдържание на захар към млякото. Беше толкова забавно!

Някои собственици на кучета добавят супена лъжица или две кисело мляко или извара към ежедневната диета на кучетата си, за да ги поддържат здрави. Освен това яденето става по-забавно от просто сърбане на чиния суха храна.

Упражнение, упражнение, упражнение! Ако вашето куче е плувец, чудесно! Това е чудесен начин за упражнения. Ако не, малко ходене на ден може да помогне на нещата да вървят. Повече няма да те боли! Три или четири 20-минутни дълги разходки през деня могат да помогнат.

За по-възрастни и по-възрастни кучета им вземете храна, направена за тях. Като цяло са с високо съдържание на фибри. Вижте съдържанието на семената. Търсете евтина кучешка храна.

За кученцата понякога е полезна топла, мокра кърпа. Той не получава запек много често, но ако се случи, намокрете и затоплете кърпа, поставете вашето кученце по гръб и разтрийте корема му отпред назад. Обикновено са необходими само няколко удара. Майка им правеше това с езика си в носилката, за да ги насърчи да уринират и да се изхождат.

Сега за големите неща! Ако вашето куче е имало запек повече от два дни, заведете го при вашия ветеринарен лекар. Те могат да помогнат с IVs, супозитории и/или клизми, преди да станат твърде сериозни. Усложненията от запек могат да включват това, което се нарича мегаколон. Това е напреднал стадий, при който изпражненията са твърде твърди и сухи, за да преминат. Ще се наложи операция.

Запекът, известен също като хроничен запек, възниква, когато запушването е достатъчно силно, че въздухът или изпражненията не могат да преминат. Отново, това ще изисква операция.

Независимо от това как може да звучи, собствениците на кучета трябва да са наясно с „нормалните“ движения на червата на кучето си. Това не само задейства предупредителен знак, но също така може да ви помогне да разпознаете кога кучето ви се е върнало към нормалното. Забележка: Диарията не означава, че проблемът е решен. Разхлабените движения на червата могат да причинят запушвания.

Нещо, което трябва да запомните: винаги е по-разумно да избегнете проблем, отколкото да се справите с него. Редица превантивни мерки могат да помогнат на вашето куче да се чувства удобно и без болка. Най-важното нещо, което трябва да знаете, е когато не можете да им помогнете; занесете го на вашия ветеринарен лекар, преди да е станало твърде късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *