Как да се грижим за вашите зъби на Whippet

By | февруари 18, 2023

Собственик съм на Whippet повече от 12 години и за съжаление трябваше да се науча по трудния начин да се грижа за зъбите на Whippet. Първият ми Уипет имаше ужасни зъби и в крайна сметка умря скоро след като беше хванат от ветеринарния кабинет. С подходяща ежедневна грижа, Whippet може да живее дълъг здравословен живот без пародонтоза.

Първо, трябва да разберем защо уипетите и други подобни на вид хрътки и салуки имат лоши зъби. Дългият нос на тези невероятни кучета понякога може да блокира вентилацията на задните зъби. Това позволява на плаката да се превърне в зъбен камък и сол върху зъбите на кучето. С времето тези отлагания навлизат в устата и я разрушават. Ако не се лекуват, вътрешните органи на вашите мигли могат да отслабнат с времето. Например, черният дроб и бъбреците могат да бъдат засегнати, тъй като те работят с течение на времето, за да преработят излишните бактерии от развалените зъби.

Имайки предвид това, има няколко прости неща, които можете да направите, за да поддържате зъбите си здрави.

  • Ежедневно четкане – Това изглежда като разтегливо, но отнема само 4-5 дни, за да започне плаката да се превръща в зъбен камък. Обичам просто да си купувам марля и вода за уста. Всяка сутрин мия зъбите на кучето си за 10-20 секунди. Това е всичко, което трябва да почистите, за да поддържате кучето си здраво.
  • Осигурете играчки за дъвчене – меките играчки са страхотно забавление за кучетата, но трябва да обмислите добавянето на найлонови гризалки или твърди гумени играчки към кутията за играчки на вашето куче. Повечето кучета обичат това и ако дъвчат 20 минути на ден, те могат да премахнат почти всичките си кърлежи сами.
  • Дайте на кучето си истински кости – Даването на истински кости и малко месо, което все още е там, може да направи чудеса за зъбите му. Всяко куче обича истински кости. Това е любимият ми метод, защото кучето ми не дъвче гумени кости, за да го направи правилно. Харесва ми да използвам телешка кожа и бедрени кости, които могат да бъдат закупени в повечето хранителни магазини или магазини за домашни любимци. Ако купувате кости с месо, уверете се, че не оставяте кучето си да ги дъвче върху чист килим.
  • Използвайте водни добавки – има търговски добавки за вода, които можете да добавяте към купата с вода на вашето куче всеки ден, които ще помогнат за намаляване на плаката и ще дишат свеж и чист въздух. Тези добавки са подобни на водите за уста за хора

Това е. С тези прости съвети вашето куче може да живее много години. Над 80% от кучетата на възраст над 4 години имат орално заболяване. Това може да се избегне, като се предприемат прости стъпки. Трябва да запомните да пазите тези неща ежедневно, защото не отнема много време, за да се образува зъбен камък. Ако вашето куче вече има натрупване на минерализиран зъбен камък, можете да опитате краве капачки за един месец. По това време им давах около 20 кости.Ако този метод не работи, трябва да говорите с вашия ветеринар за избелване на зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *