Как да разпознаем пренебрегната котка

By | януари 28, 2023

Много хора смятат, че поведението на котката им е, защото котката е била малтретирана или пренебрегвана. Искам да ви обясня това. Жертвите на котки са редки. Повечето котки са предпазливи към непознати. Лошото поведение често се причинява от това, че не сте обучени правилно или с вас се играе агресивно. И така, как можете да идентифицирате малтретирана или пренебрегвана котка? Нека да разгледаме как изглежда малтретирането и пренебрегването на котки и тогава можем да говорим за реакциите на котките:

Злоупотребата с котка може да бъде умишлена или случайна. В много случаи умишленото насилие се нарича „пренебрегване“ и се обръща към него от хора по целия свят. Има три нива на злоупотреба. Пренебрегване, прекомерно наказание (използване на наказателни мерки) и умишлено малтретиране. Тази статия е за пренебрегването, което е много жестока форма на малтретиране.

Обяснение за небрежност –

Пренебрегването означава незадоволяване на основните нужди на животното за оцеляване – вода, храна, подслон, дишане и канализация. След това има най-опасният тип, когато котката е принудена да живее в мръсотия, заключена в клетка през цялото време или отказва да общува с хора или други животни. В повечето случаи това може да се дължи на това, че не се предавате или унищожавате вашия домашен любимец. Нежеланите котки или много котки са причина за почти всички форми на такава жестокост. Понякога човек е много болен или има алергии. Може би някой се опитва да държи котката на място, което прави невъзможна правилната грижа за котката.

Спомням си как преди много години видях бездомник да върви по улицата с вещите си в пазарска количка. По онова време трудно се намираха бездомни хора, затова се появи той. Той буташе количка с една ръка, а вътре имаше количка с котка. Жал ми беше и за двамата, но като дете не знаех какво да правя. Котката изпитваше пренебрежение, но изпитваше много любов. Човекът, сигурен съм, не знаеше, че унищожава котката. Тя просто знаеше, че не може да пусне любимата си котка в приюта – по това време всички приюти, които познавах, бяха убийствени.

Възрастна котка (над една година) няма шанс да излезе от кланицата. Много хора искат котка. На по-възрастните котки обикновено се дават не повече от 2 седмици, за да намерят дом и след това се извеждат. Това често се случва, когато хората загубят домовете си, разболеят се или открият, че не искат да се справят с дисциплината и поведението, които започнаха с котката. Основната причина хората да изоставят котка се дължи на неправилно отстраняване. След това идват алергиите и след това смъртта на собственика на котката. Някои котки се подаряват, защото човекът се мести и не може да намери подходящо място за настаняване на домашни любимци.

Разбрах как мъжът обича и се грижи за своя приятел. Разбрах също, че котката не може да остане дълго в коша. Нямаше безопасно място. Нито един приют за бездомни няма да приеме човек с котка. Поради тази причина смятам, че злоупотребата не е умишлена – по дефиниция е небрежна. Мисля обаче, че котката и сърцето на човека бяха на правилното място, просто нещата бяха тъжни.

В новините понякога чуваме за котешки ферми, където котките се отглеждат до изтощение и се държат при най-добрите условия. Чуваме за хора, които продължават да водят у дома бездомни животни, докато не изчезнат и вече не могат да се грижат за тях, а котките са следващият проблем. Всичко това може да доведе до пренебрегване.

Сега нека се обърнем към реакцията на котката на пренебрегване. Как реагира котката? Защо го правят? Като разбираме ситуацията и как да реагираме, можем да преодолеем предизвикателствата, които възникват с любов, търпение и обучение.

Последици от пренебрегване

Котка, оставена в клетка с други животни наоколо, често е уморена и се страхува от хората. Понякога очаква храна и чиста кутия за отпадъци, но прегръдките и вниманието могат да го затруднят. Тези котки обикновено са много потайни в клетката, но когато са на свобода, те са много потайни относно това, което правят с котилото си. Ако котката е била държана в малък носач, те могат да се изпразнят сами или да попречат на изваждането, докато стане трудно. Те могат да се дехидратират и да изискват медицинска помощ. Котката ще бъде дебела поради липса на работа. Може да бъде апатичен, когато се представя пиеса, без да се знае какво да се очаква. Електрическото осветление може да е нещото, което е предизвикало страх у котката, защото означава, че идват хора. Понякога тъмнината може да бъде страшна в началото. Когато очите на котката достигнат нивото на светлина, всичко ще бъде наред, но когато светлините са изключени или включени, котката може да плаче или да крещи. В случай на котка, държана на тъмно, освен когато идват хора, може да бъде опасно през цялото време, когато светлините са включени и се чака храна, вода и чиста кутия за отпадъци.

Какво можем да направим, за да помогнем на тези котки?

Тези котки не са добри в улавянето. Колкото по-рано опитате да погалите, държите или гушкате тези котки, толкова по-добре. Нека котката дойде при вас. Ще стане, като му се даде време. Уверете се, че се грижите добре за нейните създания – храна, вода, легло, чиста постеля – но не очаквайте щастлива котка за известно време. Това ще се случи, когато котката почувства, че може да ви се довери. Може да се страхува от звука на краката ви на земята. Може да работи, когато влезете в стая. С течение на времето котката остава неподвижна и ви гледа. Понякога можете да се приближите и да почешете зад ухото. В крайна сметка ще можете да го прегърнете напълно. Не се опитвайте да вземете котката, но можете да я погалите и котката няма да избяга или да се почувства ударена. Когато котката отговори с мъркане, подавайки бузата или ухото, или можете да разтриете гърба и котката не се опитва да избяга, тогава имате котка, която се грижи за вас. Продължете, докато котката дойде да се гушка, което вероятно вече се случва. Не се опитвайте обаче да вземете котката. Ако иска талията ви, ще дойде. Тази котка може да избяга от вас, ако бъде намерена на прозорец, на скрин или изненадана в кутия за отпадъци. Кажете името на котката си с разговорен тон и котката в крайна сметка няма да избяга и дори може да е готова да се нахвърли. Когато става въпрос за тоалетната, просто кажете името на котката, но не се опитвайте да я прегърнете в тоалетната. Ако можете да осигурите екран за поверителност, котката може да остане в стаята.

Тези котки се нуждаят от социализация. Те трябва да се научат да живеят с другите извън клетката. Те се нуждаят от нежна дисциплина и може да не знаят значението на думата „не“. Те ще обичат времето за хранене, но ще се страхуват, ако искате да се разхождате близо до купите им и да избягате от храната. Дайте им време, вървете бавно и говорете тихо около тях. Те трябва да научат какво казват хората по положителен начин.

След като котката ви се е научила да ви вярва малко, достатъчно, за да не избяга, когато влезете в стаята или започне да идва при вас, тогава можете да започнете да се привързвате с котката си. Гъделичкащата пръчка е най-добрият ви приятел за това. Внимателно разклатете пръчката, така че краят й да вибрира. Вашата котка ще се заинтересува, но в началото може просто да се взира. Ако вашата котка го иска, чудесно! Когато котката ви стигне до края на работата, оставете котката си да се чувства комфортно, като се уверите, че пръчката остава неподвижна за няколко минути. Когато котката се съгласи, можете да започнете да разклащате отново. Котката ще си играе с вас така дълго време. Когато котката лежи, поставете пръчката нагоре, за да може котката ви да играе с вас, а не само с пръчката. Ако котката ви хване пръчка в устата си и се опита да избяга с нея, оказвайте съпротива и не пускайте пръчката. Някои котки обичат да вземат пръчката и да я скрият под леглото или в ъгъла, за да могат да се тревожат за нея известно време. Не позволявайте това да се случи – котката има нужда да си играе с вас, а не просто с пръчка. След десет дни игра с пръчката ще видите, че котката ви започва да приема по-добре състоянието си. Вашата котка трябва да се чувства удобно на закрито. Може да има хора, които не са съгласни, и тези хора могат да си играят с котката, за да насърчат сътрудничеството.

Никога не преминавайте през злоупотреба или пренебрегване! Всяка дисциплина трябва да се извършва нежно и внимателно. Бутилката за пръскане, любим инструмент за наказание, трябва да се използва в началото на обучението, когато котката учи думата „не“. След това не би трябвало да ви трябва. Контролът е най-добрият ви метод за обучение. Когато котката ви влезе или прояви интерес към нещо, с което не искате да я виждате, насочете вниманието й към нещо, с което му е позволено да взаимодейства или да има.

Някои от тези котки могат да бъдат обучени добре, но на първо място трябва да има връзка с човека. Ще е необходимо редовно обучение, за да накарате котката да щрака. Някои котки могат да бъдат толкова уморени, че дори и най-добрите няма да докоснат котката до кликера. Ако котката ви се откаже от кликера след седмица тренировка, не продължавайте. Вашата котка няма да се чувства комфортно с неочаквания шум, който издава. По-добре е да пляскате с ръце и да кажете „не“, за да спрете лошото поведение, отколкото да се опитвате да стигнете до добро поведение.

Тези котки наистина ще оценят добро лакомство. Един израз на тази любов, хапането, може да не е приемлив – особено ако котката хапе силно и използва кучешки зъби. Пъхнете ръката или пръста си в устата, вместо да го дърпате, за да предотвратите ухапването и нараняването на котката. Можете да натиснете достатъчно силно, за да задействате рефлекса за повръщане, но не силно. Не започвайте да наранявате котката в отговор на нараняване на вашия човек. Удрянето не е разрешено – но вдигането на плоска ръка, така че да се усещат веждите, е приемливо.

Ако трябва да транспортирате котката си, като например да поставите котката в кошница или да я извадите от друга стая, обърнете внимание на тялото й. Не забравяйте да вземете котката за ребрата и задните крака едновременно, за да намалите стреса върху котката. Ако тялото е стегнато, не дръжте котката на гърдите си. Оставете котката да страда, но стойте далеч от ноктите. Когато сложите котката (не я оставяйте да скочи), разклатете гърба й, ако можете. Говорете с котката. Бавно спира и те гледа. Котка може да дойде при вас да се почеше, ако й се даде. Винаги говорете нежно и любящо на котката си.

Затваряне –

С всички тези съвети и съвети, които трябва и не трябва, може да си помислите, че пренебрегната котка е много трудна. Не толкова, наистина. Отнема им време, за да свикнат с хората, но след като ви се доверят и знаят, че искате най-доброто за тях, тези котки ще започнат да ви обичат повече. Първите етапи от живота с пренебрегната котка са много трудни. След това можете да получите любяща, грижовна, чувствителна котка. Иска, защото вероятно не иска да се отдели от вас. Желаете, защото всичко, което преди ви е било отказано, ще бъде желано за вас. Освен това ще бъдете обичани дълбоко. То ще се погрижи за вас в своите стъпки. Ако сте надолу или сини, може би сте болни, котката ще се тревожи и ще се опита да намери начин да ви утеши. Тези котки са много послушни на своите хора. Свръхчувствителен е добро описание. Емпатията е друго добро описание на тяхното поведение. Някои котки стигат толкова далеч, че се свързват с хората си.

Дайте любов и търпение и любовта и търпението ще бъдат върнати. Полагайте грижи и внимание и ще ви се върнат. Пренебрегната котка е един от най-добрите домашни любимци за един възрастен човек. Котката ще бъде гледана от лицето за кратко. Ще даде любов и привързаност, за да сложи край на самотата и загубата на хора, които понякога срещат. Когато човекът е болен, котката разбира и е там, за да го утеши, като същевременно позволява на човека да се грижи за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *