Как да подстрижете кучето си домашно

By | февруари 6, 2023

В някои случаи може да се наложи да направите повече от просто да дадете на болното си куче твърди или течни лекарства. В зависимост от тяхното състояние и симптоми, може да се наложи да осигурите и други видове грижи, като например поставяне на клизми. По-долу е най-добрият начин да използвате този метод:

Използването на клизми може да бъде от полза за кучета със следните състояния; запек, по време на гладуване, дехидратация, силно повръщане, стомашно дразнене поради костни фрагменти или наличие на развалена храна или отпадъци в стомаха.

Преди да използвате този метод, уверете се, че използвате само чиста вода, която е топла, но не гореща (тествайте я върху ръката си, за да се уверите). Използвайте две лъжици за малко куче и боя за голямо куче. Добавете няколко капки прясно изцеден лимонов сок към водата и приложете сместа с пластмасова или гумена спринцовка за две до три минути. За големи кучета можете да използвате торбичка за клизма и накрайник.

Ето как да го направите: Трябва да смажете края на спринцовката с растително масло. Помолете някой да ви помогне нежно да държите кучето, докато стои в гърнето или на пода. Внимателно вкарайте накрайника в ректума. Използвайки лек и последователен натиск върху ануса (за да предотвратите изтичането на вода), бавно напълнете червата. Ако разтворът не тече лесно, върнете се към дюзата или спринцовката и я сменете леко. Очаквайте движението на червата да започне след няколко минути. Можете да правите клизма веднъж или два пъти дневно в продължение на няколко дни.

В повечето случаи дехидратираните кучета просто задържат вода. Това се случва, когато червата абсорбират водата, от която тялото се нуждае. Следователно клизмите са добър начин за прилагане на течно лекарство. Поради тези причини правете клизма на всеки четири часа или докато течността изчезне.

Ако кучето има проблеми със задържането на вода в стомаха си поради прекомерно повръщане, клизма може да помогне за въвеждане на вода и минерали, необходими за заместване на загубеното чрез повръщане. Като използвате разтвора, както е описано по-рано, добавете много морска сол, включително калиев хлорид. Същият метод може да се използва за подпомагане на куче, страдащо от хронична диария. В този случай правете клизма на всеки четири часа или докато спре да се задържа течност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *