Използване на косата на вашето куче

By | февруари 1, 2023

Кучешката коса (наречена чиенгора) може да бъде изпредена във влакна, като вълна, алпака или други животински влакна. Процесът е същият. Прахът и мазнината могат да се измият от сплетената коса, така че няма „кучешка миризма“. Изненадващо, изпредената прежда е по-топла от вълната, по-лесна е за грижа и има ангорска текстура. Доскоро много собственици на кучета не осъзнаваха красотата на цветовете и структурата на косата на техните кучета, която може да се използва като вълна.

Толкова е лесно, колкото да галите кучето си. Има насоки за намиране на най-добрата и най-меката прежда.

Когато разресвате кучето си, не забравяйте да събирате от зоните, където косата е най-дълга и мека. Това е подкосъм. Косата трябва да е два инча или по-дълга за най-добри резултати. Косата трябва да е чиста и суха, без трева или остатъци. Изчеткайте косата от най-дългите и меки части на кучето, като запазите само тази коса. Това е долната тениска, която искате, а не горнището. Подстригването може да не работи добре при предене с кучета с двойна козина. Има много защитна коса и цветът на конеца може да не е толкова добър, колкото бяло бельо.

Отстранете кучешката коса от четката и я съхранявайте в хартиена торбичка. Поддържайте косата напълно суха и възможно най-чиста. (Не се опитвайте да почистите кучето, след като е било избърсано с кърпа!) Първо изкъпете кучето си и след това изчеткайте козината, след като изсъхне.

Хартията позволява на влакната да „дишат“, без да бъдат задържани от маслото в пластмасовата торбичка. Най-добрият начин да предпазите косата от разресване е хартиена торбичка или платнена торбичка, като калъфка за възглавница. Дори майка ви или баба ви да са го правили, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТОПЧЕТА ПРОТИВЦИ! Нафталинът съдържа токсични химикали, които са опасни за вдишване и е невъзможно да се премахне миризмата на нафталин от спрея.

Колко пари спестявате? Зависи какво ще се направи от готовата прежда. Повечето малки проекти използват 6 часа коса.

Превръщането на кучешката коса във влакна изисква време и грижи. Първо, преждата се тества за предене. В зависимост от дължината и начина на използване на преждата знам дали косата трябва да се смеси с мека мериносова вълна. Смесването намалява загубата и произвежда дълготрайни влакна. Въпреки че много хора искат 100% от косата на кучето им да бъде използвана в продукт, това не е възможно. Цветът на кучето все още може да се види и пухкавата текстура все още присъства в готовата прежда.

От този момент нататък процесът е подобен на преденето на вълна. Използвам барабанен кардер за смесване. Тази карта има метални зъбци отгоре, които разресват вълната, така че преждата да е подредена и готова за предене. Преждата се отстранява от барабана за кардиране, навива се хлабаво и се оставя настрана с въртящо се колело.

Преждата се навива на една нишка върху въртящо се колело и след това се връзва, за да стане здрава. След това влакната се измиват на ръка с перилен препарат или шампоан за кучета и се изсушават на въздух. След това се навиват на топки или скулптури и след това са готови за тъкане или втъкаване в шал, шапка, украшение и много други неща.

Тъй като е ръчно изработен и толкова личен, подаръкът на ангел е внимателен спомен. Най-добре е да започнете да събирате косми, когато вашият домашен любимец е здрав и млад. Хората често ми казват колко утешително е да имат мек шал, шапка, плюшено мече или нещо, направено от косми на кучето им, и това им напомня за щастливи спомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *