Домашната котка и нейните братовчеди

By | февруари 2, 2023

Домашната котка, която каним в домовете си, споделя повече с дивите котки, отколкото си мислите.

Общото и за двете е гъвкавата мускулатура на тялото, което е еволюирало през годините за лов и лов, красивата козина, необходимостта от диета с високо съдържание на протеини, способността да се използва разумно и високото ниво на сила при улавяне на животни , невероятни спортове. , бързо сълзене и силно усещане.

Разликата в размера е най-очевидната разлика между домашна и дива котка. Дивите котки се различават значително по размер, докато повечето диви котки изглеждат сходни. Разбира се, има изключения от всяко правило и има малки диви котки и големи домашни котки.

Козината на домашните котки показва значителни разлики в сравнение с дивите котки, но това се дължи главно на селективното развъждане и нуждите на околната среда. Например, котка, живееща в северната част на Канада, ще носи дебело кожено палто, докато някой, живеещ в Австралия, ще има топло палто, което също ще бъде различно от тези, които са свикнали с топлината на други африкански страни. .

Смята се, че домашната котка има по-малък мозък от дивата си двойка, но опитомената котка може да се върне в дивата природа, ако е необходимо. И котките, и дивите котки имат нокти, с изключение на гепарда, който принадлежи към тази категория.

Малки мъжки кости са открити в някои археологически обекти от каменната ера заедно с останките на други малки животни, което предполага, че те биха могли да ги ловуват за храна или хартия. Има различни времена и места, където котките са се появили за първи път. Някои проучвания казват, че Близкия изток или някои европейски региони, но най-известното време е преди 3500 години в Египет.

Въпреки че други култури като викингите, Бирма и Япония боготворяха котката, египтяните я взеха по-далеч и й се покланяха. В древен Египет всеки, хванат да нарани котка, бил строго наказван. Убити котки се намират в гробове и собствениците на котки бръснат веждите си в знак на траур, когато котката им умре. Археолозите са открили повече от 300 000 котки и мишки, изклани, за да може котката да има храна, когато умре.

Когато човекът започнал да култивира, сее и съхранява семена за бъдеща употреба, плъховете бяха забелязани да изяждат тези съхранени семена. Котките бяха насърчавани да останат на закрито, за да се грижат за гризачите и, както показват някои проучвания, връзката между котките и хората се разрасна. Котките бяха добри, защото бяха полезни, лесни за грижи и лесни за опитомяване.

Дори днес с нашите красиви чистокръвни моги или чистокръвни котки все още можем да видим част от поведението на дивите животни, което са имали домашните котки. Трябва само да видите котката си да си играе с тоалетна или търкаляща се играчка, или да видите котката си навън да промъква мишка, която очите ви не могат да видят. Котките са удивителни и мистериозни животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *