Дивата котка Bobcat

By | февруари 22, 2023

Бобката е невероятна котка. Най-адаптивната котка в Северна Америка, Bobcat е успяла да оцелее в различни местообитания, като яде различни плячки, както в диви, така и в човешки местообитания. Член на семейството на рисовете, Bobcat (Lynx Rufus) е известно, че е по-добър ловец от канадския рис и вероятно е най-големият хищник на континента.

Двойно по-голяма от домашна котка, Bobcat тежи между петнадесет и тридесет паунда и обикновено е висока три до четири фута. Мъжките обикновено са по-големи. Размерът между подвидовете често е географски свързан, като рисовите котки в откритите северни райони са по-големи от техните южни събратя. Козината обикновено е кафява с няколко ивици, които помагат на котката да се маскира. Външният му вид е късата му опашка (дълга до половин фут), която му придава „бодлив“ вид – откъдето идва и името на породата. За разлика от другите рисови котки, опашката на Bobcat има бяла долна страна и черен връх – което отличава котката. Въпреки че е малка котка, Bobcat е много атлетична и нейните силни, дълги задни крака й позволяват да постига големи скорости, до 30mph!

Със своя интелигентен ум, голяма смелост и невероятна сила, Bobcats са страхотни ловци – способни да унищожават животни, три пъти по-големи от тях. Плячката на този умен и опортюнистичен ловец са насекоми, плъхове, птици, риби, катерици, зайци и дори елени! Понякога може да убие лисици, малки кучета и домашни котки. Често срещан метод за ловуване е да издебнете животното и да го оставите да се отдалечи на двадесет или тридесет фута, докато котката лежи в засада. Следва преследване и животното е откъснато от острите си нокти, които могат да бъдат забити назад. След това котката ухапва врата, черепа или гърдите, за да го убие. Ако е голямо животно, Bobcat ще го покрие с листа или боклук, за да се възстанови за няколко дни и да се храни. Ловният сезон обикновено е привечер и зори, котката свободно броди няколко километра през нощта. Въпреки красотата си, Bobcat е много опасно животно и може да издаде ужасяващ рев – подвеждайки много хора да вярват, че неговият рев е на планински лъв.

Самотни като повечето котки, Bobcats се събират по време на брачния сезон. Женската е единствена и ражда три или четири малки за около два месеца, въпреки че не всички малки растат в дивата природа. Очакваната продължителност на живота е около дванадесет години в дивата природа и над двадесет години в плен. Най-големите заплахи са паразитите, ловните хора и колите.

Въпреки че са били ловувани от хора през последните десетилетия, гъвкавостта на Bobcats им е помогнала да оцелеят в дивата природа. Всъщност успехът му като вид може да се проследи до факта, че въпреки историческото му значение, той все още не е признат за световен животински вид. Неговото уникално оцеляване му е позволило да създаде своя собствена среда дори в градските райони, превръщайки се в постоянна заплаха, благодарение на големия си интелект и способността да се катери, да се занимава с ферма и ферма. Добра идея би било да останете на закрито, за да избегнете Bobcats. Други опции включват задържане на куче в района (известно е, че Бобкатс ловуват и преследват дървета и кучета) и уведомяване на служителите за дивата природа. Запомнете, че това не е междувидов конфликт като големите котки, където Bobcats ядат домашни маймуни, така че домашните котки са част от градската диета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *