Грижи за котки: Колко често трябва да къпете котките си?

By | януари 23, 2023

За разлика от кучетата, котките имат способността да се грижат за себе си. Те могат да бъдат святи и без нашата помощ. Има обаче и моменти, когато трябва да се намесим. Например тези, които имат котки на открито, знаят, че не е изненадващо да видят котките им да се прибират покрити с прах или двигателно масло, защото обичат да се промъкват в тъмни ъгли като коли и покриви.

Според National Cat Groomers of America е добра идея да къпете (изсушавате) котките си на всеки 4 до 6 седмици, за да поддържате козината им чиста и блестяща и да предотвратите лъскава козина.

Колко често трябва да къпете котки? Зависи от няколко фактора:

  • Топлина – живея в тропическа страна, където често е горещо и влажно. В този случай е най-добре да къпете котките си веднъж или два пъти седмично (или при необходимост), тъй като те не получават топлинен удар толкова лесно, колкото хората. Обратно, ако живеете в студена страна, тогава можете да го правите веднъж месечно, за да ги предпазите от пърхот и бълхи.
  • Блестяща козина – Със сигурност, ако видите козината им се стопи, значи е време младоженецът да се къпе. Редовното им разресване със специални гребени за домашни любимци също може да помогне за предотвратяване на къдрянето.
  • Котки на открито срещу котки на закрито – Котките на открито трябва да се къпят по-често от котките на закрито. Редовното разресване на вашите домашни котки може да намали косопада и да почисти козината им.
  • Дължина на козината – Котки като мейн кууни, персийски котки и норвежки горски котки трябва да се къпят по-често, защото имат по-дълга козина в сравнение с британските късокосмести и сиамските.
  • Навици за подстригване – Има котки, които се подстригват добре, и има такива, които не са. Вземете например моите персийски котки. Имах бяла персийска котка на име „Шугър“, която не е добра в подстригването. Той не може да поддържа козината си толкова чиста, колкото преди, за разлика от домашната ми котка на име „Бернард“. Така че, когато къпя Sugar, трябва да й направя добър масаж, за да си върна лъскавото бяло палто.
  • Здравословни проблеми – Ако вашата котка има кожни обриви или бълхи и кърлежи навсякъде, важно е да я къпете редовно и да й осигурите навременна ветеринарна помощ.

Безопасно е да къпете вашите котки. В допълнение, това може да бъде и свързваща дейност и за двама ви, особено ако сте ги започнали млади. Тази мрежеста чанта за баня е чудесно средство за използване, ако ви е трудно да къпете котките си. Има предпазни ключалки, които са безопасни и безвредни за вашите котки. Мисля обаче, че е много полезно да предпазите котките си от гризане на ноктите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *