Грижа за здравето на вашата котка

By | февруари 18, 2023

Кучетата може да са най-добрият приятел на човека, но много любители на животните предпочитат да отглеждат котки като домашни любимци заради топлия им, но независим дух. Има стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате вашия домашен любимец здрав и да предотвратите всякакви проблеми или стрес. Използвайки комбинация от грижа, превенция и ветеринарна медицина, можете да осигурите компанията на вашата котка за години напред.

Има два важни начина, по които можете да поддържате котката си здрава и щастлива. Насрочването на годишни ветеринарни прегледи позволява на професионалистите да се грижат правилно и да се грижат за вашата котка. Това позволява на ветеринарния лекар да бъде в течение с ваксините и редовните прегледи, които са необходими. Проследяването на всички промени във вашия домашен любимец ще ви даде по-добра представа за здравето на вашия домашен любимец. Инвестирането в няколко уникални, одобрени продукта за домашни любимци също може да направи голяма разлика.

Опитайте се да наблюдавате всички аспекти на вашата котка, докато я галите или живеете с нея. Погледнете бързо животното от носа до опашката. Разумно е да правите това редовно и в определено време, вашият домашен любимец ще свикне и няма да забравите ежедневните му тестове. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако имате проблеми. Започнете с главата на вашата котка. Очите му бистри и бдителни ли са? Ушите му розово-бели ли са? Издават ли ушите остра миризма, която изглежда странна? Буболечките са се появили като черни, дебели петна в ушите на вашата котка? Дали розовите му венци и зъби са здрави, чисти и здрави? Остава ли зъбният камък по линията на венците? Вашата котка има ли проблеми с дишането?

Внимателно опипайте и прегледайте тялото на вашия домашен любимец за всякакви рани, бучки, отоци, обриви, инфекции или аномалии. Потърсете мръсотия от бълхи, която прилича на черен пипер и изглежда червена, когато бъде изпусната. Погледнете краката, ушите и опашката на вашата котка.

Чувствайте се свободни да зададете на вашия ветеринарен лекар всякакви въпроси, които може да имате. Не се страхувайте да доказвате кое е нормално и кое не е нормално.

Редовното четкане на котката ще я поддържа чиста и подредена. Гумените четки премахват мъртвата кожа и разпуснатата коса. Гнездата, направени за котки, помагат за премахване на бълхи и други малки вредители от косата.

Важно е редовно да подрязвате ноктите на вашата котка. Ако това не се направи, ноктите на котката могат да враснат в копитата, което може да причини болка и инфекция. Ветеринарен лекар ще се радва да ви покаже как правилно да подстригвате ноктите на котка по начин, който не наранява домашния любимец. Въпреки че много хора избират да стерилизират котките си, това не е единственият начин да се отърват от тяхното чесане. Може да бъде и много болезнено за домашния любимец. Котешките могат да бъдат обучени да драскат в определени места, като например добре направен стълб.

Собствениците на котки трябва да проучат възможно най-много относно правилната грижа за тях. Те също трябва да имат поне една книжка или брошура за първа помощ. Като знаете процедурите за спешни случаи, можете да спасите живота на вашата котка. Не се опитвайте да лекувате котката си с лекарства, като аспирин, ибупрофен или суфедрин. Много лекарства за хора могат да бъдат фатални за котките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *